Tentoonstelling van Jean Paul Gaultier

Op …. Ging ik met me moeder en twee vrienden van haar naar de tentoonstelling van Jean Paul Gaultier in De Rotterdamse Kunsthal. Me moeder zei opeens: ‘Wil je naar de tentoonstelling van Jean Paul Gaultier.’ Dat leek me wel leuk om te doen, omdat ik wel van mode hou en ook omdat de tekenklas daarheen was geweest en daar hoorden ik hele goede berichten over.

Toen ik er naartoe ging had ik wel al een beetje een beeld hoe het eruit zou zien. Ik had sowieso al wat foto’s gezien van een vriendin die daar was geweest. Maar als je er zelf bent ziet het er toch altijd wat anders uit.

Recensie The Fashion World of Jean Paul Gaultier

Geplaatst op 3 mei 2013 door Marie-Paule Fritschy


Het is dringen geblazen bij de ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier’ in de Kunsthal, Rotterdam. Een tentoonstelling die wordt omschreven als ‘multimediaal’ en dat ook daadwerkelijk is. Geen leeghoofdige modepoppen, welnee, ze kunnen praten en geven nog zinvolle informatie over Gaultier en zijn ontwerpen ook.
Persoonlijk lees ik nog altijd het liefst tekstbordjes maar het spreekt me aan dat met de pratende poppen traditionele kunst en multimediale technieken slim worden geïntegreerd. De bezoekersdichtheid ligt daarbij bij deze poppen stukken hoger dan bij de ‘stomme’ versies.

‘Talking heads’
Over de tentoonstelling zelf heb ik niet meer te zeggen dan de website van de Kunsthal doet. Wel noemenswaardig vond ik de bezoekers, een mix van dagje-museum-doende-vrouwen-van-middelbare-leeftijd en modebewuste jongedames. Laatstgenoemden hebben duidelijk nagedacht over hun outfit en werpen bestudeerd afgunstige blikken op Gaultiers iconische punt-bh’s. Ze zijn in grote getale aanwezig, maar niet één van de jongedames trekt meer aandacht dan de ‘talking heads’. Multimediaal wint het hier van de mensen.

Nog een recensie
Rotterdam kleurt in de Bretonse streep tijdens de multimediale tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier in de Kunsthal. Dertig jaar vakmanschap en magie van het Franse mode-icoon zijn nu voor het eerst bij elkaar gebracht.

Mode heeft een speciale plek in onze wereld. Het balanceert op een lijn tussen kunst, commercialiteit en misschien wel kitsch. Jean Paul Gaultier handhaaft deze balans al dertig jaar op perfecte wijze in zijn haute couture en ready to wear collecties. De ontwerper staat met zijn kleding middenin de samenleving en gaat maatschappelijke kwesties niet uit de weg. De tentoonstelling in de Kunsthal is dan ook allesbehalve een doorsnee museumuitje.

Multimedia verwelkomt bezoeker
The Fashion World of Jean Paul Gaultier is verdeeld in zes verschillende ruimtes waar geen chronologie aan te pas komt. Het werk wordt thematisch gepresenteerd. Dit geeft een goed beeld van allerlei invloeden in de collecties van Gaultier. Zodra je binnenkomt in de eerste ruimte (The Odyssey of Jean Paul Gaultier) is het meteen duidelijk dat dit geen gewone tentoonstelling is. Een felblauwe muur vergezelt de mannequins in hun oogverblindende outfits; menig modemeisje zou jaloers zijn.

Cone bra van Gaultier

Multimedia is gebruikt om de mannequins tot leven te brengen, zo wordt bijvoorbeeld een gezicht geprojecteerd op het hoofd van een model. Ze lachen, knipperen met hun ogen en lijken ons net zo hard aan te staren als wij hen. Een engelenkoor begroet de toeschouwers, gekleed in prachtige haute couture uit de voorjaars-/zomercollectie van 2007 (Les Vierges). De couture wordt afgewisseld met de bekende Bretonse streep, gedragen door een mannequin waar een projectie van Gaultiers gezicht op te zien is. Hij verwelkomt het publiek in zijn wonderlijke wereld.

Gaultier en The Fame
De grootste beroemdheden uit de popcultuur zijn klanten van Gaultier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de tentoonstelling bol staat van persoonlijke foto's van Madonna, Kylie Minogue en modefoto's met Lady Gaga. Vooral Madonna is alom aanwezig in schetsen van de couturier, voornamelijk in de bekende cone bra.
In de kledingstukken en de opzet van de tentoonstelling zijn provocerende thema's als seks en gender duidelijk aanwezig. We zien poppen in leren korsetten bezig met SM-praktijken, maar ook mannelijke mannequins met de bekende rok voor mannen. Deze voorbeelden laten zien dat de Fransman in zijn werk graag de grenzen op maatschappelijk niveau verlegt.

Vakmanschap en fantasie
De wonderlijke wereld van Jean Paul Gaultier wordt met allerlei middelen gepresenteerd in de Kunsthal. We zien videomateriaal, persoonlijke en professionele foto's van het werk, schetsen, sprekende poppen en boomstammen die alle zalen verbinden als een sprookjesbos.

Gaultier neemt je mee op een reis langs alle uithoeken van de wereld. Al deze uithoeken zijn met vakmanschap en fantasie verwerkt in de kleding. Ook Rotterdam is vertegenwoordigd doordat de kamer is voorzien van een grote afbeelding van de skyline. Zo is de cirkel weer rond en eindigen we waar we begonnen: in de Kunsthal.

Deze bijzondere tentoonstelling is een eyeopener voor mensen die onbekend zijn met de prestigieuze modewereld. Jean Paul Gaultiers wereld is dromerig, maatschappelijk betrokken en ronduit prachtig. Het is dan ook een tentoonstelling voor werkelijk allerlei soorten publiek. Je wordt omring door verschillende doelgroepen: van giechelende tieners tot oma's met krukken. Deze ervaring is nog te beleven tot en met 12 mei en iedereen die geïnteresseerd is in de kunsten moet deze betovering ondergaan.

Informatie over de dag
De Kunsthal Rotterdam is geopend in 1992 en is een expositieruimte in Rotterdam. Dus ja het is oorspronkelijk ook bedoelt voor exposities net als die van Jean Paul Gaultier. Het is de eerste Kunsthal van Nederland. Het gebouw is gelegen in het Museumpark. Het was ook leuk bedacht om om de bomen gebreide matrozenstrepen te wikkelen waar Jean Paul Gaultier om bekend staat.
Toen je binnenkwam was er een café en kon je je jas ophangen en spullen in een locker doen. Daarna gingen we daar een film kijken over zijn leven, hierdoor wist je al een beetje wat hij deed en hoe hij zo’n bekend ontwerper is geworden. Na de film gekeken te hebben gingen we naar zijn exposities kijken. Je kwam binnen en je zag gelijk allemaal poppen staan met daarachter een blauw verlichte muur. De poppen hadden gezichten wat er heel vreemd uitzag, want het zag er heel echt uit. Hij heeft die gezichten op die poppen gedaan, omdat (ik in de film had gezien dat) hij graag wil dat zijn kleding beweegt en leeft. Doordat dat moeilijk gaat in een expositie heeft hij er toch een tikje leven in gebracht door gezichten erop te projecteren.



Zijn jurken zijn allemaal kunstwerken en heel mooi gemaakt. Sommige dingen die hij heeft gemaakt vond ik maar apart, zoals een mannenrok bijvoorbeeld. Dit is wat Jean Paul Gaultier daarover zegt: ‘Alleen de bh is een kledingstuk dat uitsluitend bedoeld is voor vrouwen. Al het andere kan door beide seksen worden gedragen.’
-Er waren ook hele mooie en speciale ontwerpen zoals een jurk die gemaakt is van kralen.


-Een pak met allemaal spieren waardoor het lijkt of dat je geen huid hebt.


-Een jurk van allemaal filmrolletjes


Het viel me ook op dat hij echt heeft nagedacht over de opstelling:
Eerste zaal waren lange jurken. In tweede zaal stond een kubus in het midden met daar allemaal korte jurkjes/pakjes met punt-bh in en dingen die je onder je jurk doet om wat meer volume te maken. In deze zaal stond ook de beroemde parfum van hem.
Ik vond het leuk dat hij hier wat persoonlijks heeft neergezet,namelijk zijn eerste beertje. Het was Nana (beertje) die als eerste in de jaren vijftig een puntbehaatje van krantenpapier aangemeten door een piepjonge Jean Paul Gaultier kreeg. Hij had zich voor dit kledingstuk laten inspireren door zijn grootmoeder, een verpleegster die eveneens luisterde naar het koosnaampje ‘Nana’ en die dagelijks moest worden ingesnoerd in een strak korset.
 

 

In de derde zaal was het weer heel anders ingericht met in twee hoeken allemaal grote gaten, met rode lichten en met poppen die wat ruigere kleding aan hadden. In de vierde zaal waren weer wat verschillende kledingstukken, aan de buitenkanten stonden poppen met wat meer punk aan (en weer met die enge gezichten) en in het midden van de ruimte was een soort van podium waarbij de poppen rondreden. In de vijfde zaal stond de jurk die van kralen was gemaakt en stonden allemaal kledij die gemaakt waren van dieren zoals van een haai. Bij iedere pop stond een bordje met daar wat informatie op zoals van wat het is gemaakt. In de laatste zaal stond de jurk die gemaakt was van filmrollen en stond een schilderij van Lady gaga waar Jean Paul Gaultier ook dingen voor heeft gemaakt. Hij heeft ook voor andere beroemdheden kleding ontworpen, voor Kylie Minogue en Madonna.
 Kylie minogue met het pakje ontworpen door Jean Paul Gaultier

 Madonna met punt-bh ontworpen door Jean Paul Gaultier

Als je doorliep kwam je in een winkeltje waar allemaal spulletjes waren van Jean Paul zoals een gestreept T-shirt of een wit met blauwe breisjaal wat je dan zelf moest gaan breien. 

Uiteindelijk vond ik het een hele leuke expositie, ik ben nog nooit naar zoiets geweest. Ik had eigenlijk wel verwacht dat het wat grotere ruimtes zouden zijn maar voor de rest was het wel wat ik had verwacht. Wat ik het allerleukst vond waren denk ik wel die gezichten op de poppen, dat is echt heel speciaal en goed bedacht. Het is ook speciaal hoe hij sommige dingen heeft gemaakt en hoeveel tijd daar wel niet is ingestoken. 
Ik vind het ook leuk dat Jean Paul Gaultier echt zijn eigen stijl heeft met zijn mannenrok bijvoorbeeld.
Hij heeft ook hele gekke schoenen wat ik geweldig vind: 

Wat ik wat minder vond was de indeling op sommige plekken stonden wel heel veel poppen een beetje opgepropt, dat was vooral in de derde zaal. Maar voorderest was het echt een hele leuke expositie.